Pieczenie pierników – świąteczna tradycja

Pieczenie pierników – świąteczna tradycja

Święta zaczynają się w tedy kiedy pieczemy pierniki. Dom pachnący świeżo upieczonymi piernikami i  to coś co lubimy w tym okresie najbardziej. Największa frajdę mają dzieciaki. Pieczenie pierników i ich strojenie wprowadza w klimat świąt bożego narodzenia. Jak upiec pierniki, jak je postroić, jak je zapakować i co zrobić, aby były miękkie?

Jak zrobić pierniki świąteczne

Wystarczy miód, masło, soda oczyszczona, przyprawy korzenne i cukier, do tego jajko i oczywiście mąka pszenna. Wyrabiamy ciasto. Masło miód i cukier mieszamy w garnuszku, potem do wyrobionego ciasta, wlewamy roztopiony miód i wyrabiamy ciasto, ciasto jest gotowe w tedy, kiedy odrywa nam się od miski i nie klei. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni, bierzemy foremki i wykrajamy pierniczki. Wykrojone ciasto dajemy na blaszkę (wcześniej kładziemy na nią papier dopieczenia) i wrzucamy do piekarnika na 10 minut na 180 stopni. Ważne by pierniczki obserwować, bo niektóre mogą być zbyt cienkie (zależy jak rozwałkujemy ciasto) i w tedy te 10 minut może być za dużo. Dlatego tak ważna jest obserwacja tych pierniczków.

Jak zrobić pierniczki świąteczne bez foremek

Co jeśli zapomnieliśmy kupić świąteczne foremki do pierników i nie mamy czym wycinać? To żaden problem!  W tedy zdajemy się na własną kreatywność. Wystarczy wykałaczką albo ostrym nożem stworzyć wzorek który nam najbardziej pasuje. Można tez wziąć kieliszek  albo jakiś kubek –  nie raz są kubeczki są  w innym kształcie niż koło, przykładowo serduszko, czy gwiazdka i wystarczy odbić kształt. W tedy pokazujemy dzieciom, że pieczenie pierników wymaga też odrobiny kreatywności, że nie zawsze trzeba mieć 100 wzorów foremek, żeby robić pierniki.

Jak dekorować pierniki świąteczne

Nie ma co się przejmować, jeżeli nie macie zdolności artystycznych, strojenie pierników ma swój urok i wcale nie muszą być idealne. Nawet dzieciom nie wmawiajcie, że pierniki muszą być przepięknie postrojone, bo dekorowanie ma być zabawą a nie stresem. Jak już pieczenie pierników zakończy się sukcesem, to w tedy trzeba przygotować się do strojenia. Lukier,czekolada, wiórki kokosowe, orzechy, cukrowe ozdoby. Już z góry mówię, że nie trzeba niewiadomo ile złotych monet wydać, na czekoladę w płynie czy gotowy lukier. Lukier można zrobić samemu i również będzie pyszny. Jeżeli chodzi o polewę czekoladową, to warto kupić gorzką czekoladę i roztopić ją w kąpieli wodnej. Taka zabawa może trwać godzinę, dwie, a czasami nawet i pół dnia. Wszystko zależy od waszych zdolności i ilości pierników.

Jak zapakować pierniczki świąteczne

Najlepiej pierniczki włożyć do szklanego pudełka, słoika. Jeżeli pierniki są bardzo twarde, warto do niech włożyć polówkę jabłka. tylko tutaj warto uważać. Wystarczy włożyć tylko na jedną noc. Jeżeli zapomnicie jabłko wyciągnąć, może być i tak, że pierniki całkowicie się rozlecą. To taki trik, bo wiem z doświadczenia, ze pierniki lubią być twarde do ostatniego dnia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *