Żywienie dzieci to zdecydowanie jeden z ważniejszych czynników wpływających na ich rozwój i zdrowie. Niestety odpowiednia dieta dla dziecka jest równie ważna, co problematyczna, a wiele dzieci oponuje przed zmianami w jadłospisie, szczególnie jeżeli chodzi o te rozszerzające go o warzywa i owoce. Dlaczego warzywa dla dzieci sprawiają tyle problemów? Jak nakłonić dzieci do jedzenia warzyw? Jakie są najlepsze warzywa dla dzieci? Tego dowiecie się z dzisiejszego wpisu!
Jak podawać warzywa, aby dziecko miało na nie ochotę?
Pomimo tego, że to nie reguła, z dużą dozą prawdopodobieństwa możemy założyć, że maluch będzie miał w pewnym okresie obiekcje, co do jedzenia warzyw. Dlaczego? Powodów może być wiele, każdy równie błahy, co pozostałe. Co wtedy robić? Logiczna argumentacja odpada, bo jak wiemy, tego typu podejście w przypadku dzieci rzadko kiedy odnosi sukces. To, co może nam pomóc leży raczej w obrębie kreatywności. Chodzi oczywiście o umiejętne podawanie warzyw. Trzeba po prostu wykorzystać drobne, ale skuteczne podstępy, aby zamienić warzywa w kolorowe i ciekawe przekąski, dodatki, a nawet całe dania.
Warzywa dla dzieci z reguły się źle kojarzą. Zmieńmy to, podając plasterki marchewki z wyciętymi buźkami, groszek ułożony w zwierzęce kształty, czy też pomidor wycięty w serduszko, lub buźkę z kukurydzą w miejscach oczu. Takie proste zabiegi nadadzą jedzeniu pogodniejszy, zabawowy charakter przez co dziecko chętniej podejdzie do posiłku.
Inną kwestią jest maskowanie zapachu, który w przypadku niektórych warzyw może powodować u dzieci niechęć do jedzenia. Mowa tu głównie o kalafiorze, brukselce, czy brokułach. Jak sobie z nimi poradzić? Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na to, aby ich za bardzo nie rozgotować. Miękka, nieprzyjemna dla dziecka konsystencja tylko pogorszy sprawę. Jeżeli zaś chodzi o zapach, to kluczem do sukcesu jest oczywiście aromatyczny sos czy dressing. W naszym przypadku do tego typu warzyw strzałem w dziesiątkę okazał się dip serowy, który skutecznie zachęcił dzieci do jedzenia brokuł.
Jak wytłumaczyć dziecku, że warzywa są zdrowe?
Tłumaczenie dziecku, że warto jeść warzywa, należy zacząć już od najwcześniejszych lat. To, że warzywa są dla dzieci zdrowe, będzie już poruszane w przedszkolu i szkole, jednak to w domu dziecko chętniej przełamuje się do nowości, dlatego warto to wykorzystać. Tłumacząc maluchowi, że warzywa są zdrowe warto powołać się na, coś co dziecko zna i lubi. Szczególnie fajną taktyką jest nawiązywanie do bajek i postaci, które dziecko lubi. Podparcie argumentacji tym, że warto jeść marchewki, bo są zdrowe i dzięki nim można stać się sprytnym i szybkim jak królik Bugs z pewnością będzie lepsze niż tylko ciągłe wałkowanie suchych faktów i namawianie pod groźbą kary.
Najlepsze warzywa dla dzieci
Przyszedł czas na zastanowienie się, jakie warzywa dzieci lubią najbardziej? Jak się okazuje, są to oczywiście te najlepiej dzieciom znane. To właśnie ziemniaki, pomidory i ogórki najczęściej trafiają na na nasz stół, przez co dzieci się z nimi oswajają. Dzięki temu znika jakakolwiek niechęć, a każdy posiłek czy to kanapka, czy sałatka, z wykorzystaniem tych warzyw jest dla dziecka czymś normalnym i zwyczajnym. To pokazuje, że przezwyaczajanie i budowanie zdrowych nawyków od małego może zdziałać cuda!
Warzywa na słodko
Na samym końcu, coś specjalnego, czyli warzywa dla dzieci w wersji na słodko! Ostatnio wpadłam na naprawdę świetny przepis na warzywne muffinki z marchewką, kukurydzą i miodem, które dzieci pochłaniają, nawet nie wiedząc, że w środku jest coś “zielonego”.
- Startą na tarce marchew gotujemy na parze około 5 minut po czym odstawiamy do wystudzenia. .
- Do miski przesiewamy przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy żurawiny i słodkiej kukurydzy po czym wszystko mieszamy.
- Jajka ubijamy na puszystą masę z dodatkiem łyżki cukru. Kontynuując ubijanie dodajemy 100 ml oleju. Masę jajeczną rozrzedzamy mlekiem i miodem, cały czas ją ubijając.
- Wlewamy ją do miski z mąką, mieszamy chwilę tylko do połączenia się wszystkich składników. Jak najszybciej przekładamy masę do blachy muffinkowej wyłożonej papilotkami. Posypujemy pestkami dyni.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 30 minut.
1 thought on “Jak przekonać dziecko do jedzenia warzyw?”